Stołówka
Regulamin stołówki
Regulamin stołówki
REGULAMIN STOŁÓWKI SZKOLNEJ W SZKOLE PODSTAWOWEJ NR 2
IM. STEFANA CZARNIECKIEGO Z ODDZIAŁAMI INTEGRACYJNYMI
PODSTAWA PRAWNA:
- Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 14 stycznia 2003 r. w sprawie szczegółowych zasad i trybu udzielania pomocy w dożywianiu uczniów
w 2003 r. (Dz. U. z 2003 r. Nr 13, poz.133 i 134) - Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z 31 grudnia 2002 r.
w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach
i placówkach (Dz. U. z 2003 r. Nr 6, poz. 69)
POSTANOWIENIA OGÓLNE
- Stołówka jest miejscem spożywania posiłków przygotowanych przez pracowników kuchni szkolnej dla uczniów oraz pracowników Szkoły Podstawowej nr 2.
- Posiłki dla poszczególnych klas wydawane są według harmonogramu, który jest sporządzany co roku i uwzględnia aktualne plany lekcji, (posiłki wydawane są w godzinach 12-25-12.45 oraz 13.30-13.45).
- Dla zerówek posiłki wydawane są w godzinach:
- śniadanie 9.00
- obiad 11.45
- podwieczorek 14.30
- Postanowienia niniejszego regulaminu, aktualny jadłospis, ogłoszenia dotyczące stołówki umieszczone są na stronie szkoły w zakładce ‘stołówka’ oraz na tablicy przy stołówce.
UPRAWNIENIA DO KORZYSTANIA ZE STOŁÓWKI
- Do korzystania z posiłków w stołówce szkolnej uprawnieni są:
a) uczniowie Szkoły Podstawowej nr 2, którzy wnoszą opłaty indywidualne,
b) uczniowie Szkoły Podstawowej nr 2, których dożywianie dofinansowuje Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej,
c) nauczyciele i pracownicy zatrudnieni w Szkole Podstawowej nr 2.
- Zapisy na obiady odbywają się w czasie trwania roku szkolnego poprzez zgłoszenie na platformie zamowposilek.pl
USTALANIE WYSOKOŚCI OPŁAT ZA POSIŁKI
- Stołówka szkolna zapewnia posiłki przygotowywane w formie dwudaniowego obiadu (klasy I-VIII), a także śniadania i podwieczorku dla oddziałów przedszkolnych.
- Wysokość opłat:
- stawka dzienna za posiłki dla uczniów zerówek wynosi 14 zł (śniadanie 4,00 zł, obiad 6,00 zł, podwieczorek 4,00 zł),
- stawka dzienna za posiłki dla uczniów klas 1-8 wynosi 8 zł (pierwsze i drugie danie)
- stawka dzienna za posiłki dla pracowników wynosi 10,00 zł, (pierwsze i drugie danie).
- wysokość opłat za korzystanie z posiłków w stołówce szkolnej określa Dyrektor Szkoły po sporządzeniu kalkulacji.
W sytuacjach wzrostu kosztu produktów w trakcie roku szkolnego dopuszcza się możliwość zmiany odpłatności, po poinformowaniu korzystających ze stołówki, z co najmniej miesięcznym wyprzedzeniem.
WNOSZENIE OPŁAT ZA POSIŁKI
Opłaty za obiady na dany miesiąc należy wpłacać za pomocą platformy zamowposilek.pl lub przelewem na konto szkoły w tytule pisząc nazwisko i imię dziecka, klasę oraz miesiąc za który opłata jest wnoszona najpóźniej do 7go dnia każdego miesiąca.
ZWROTY ZA NIEWYKORZYSTANE OBIADY
Odliczenie kosztów następuje po uprzednim zgłoszeniu nieobecności dziecka/ucznia do godziny 8.00 rano tego samego dnia poprzez platformę zamowposilek.pl
- Nieobecność ucznia w szkole rodzic zaznacza na platformie zamowposilek.pl. Tylko na tej podstawie nadpłata może być zaliczona na poczet opłaty na następny miesiąc lub podlegać zwrotowi.
- Szczegółowe ustalenia dotyczące zwrotów:
- W przypadku nieobecności ucznia odliczeniu podlega dzienna wysokość opłaty za korzystanie z posiłku.
b. W przypadku wyjazdów, wycieczek, zawodów sportowych itp. o nieobecności uczniów powiadamiają Intendenta rodzice i organizatorzy imprezy na 2 dni przed planowaną nieobecnością – należy przedłożyć imienną listę uczestników imprezy.
- Odliczenie kwoty następuje z odpłatności w następnym miesiącu.
- Suma uiszczonych z góry opłat za niewykorzystane posiłki w danym miesiącu pomniejsza należną opłatę za posiłki w następnym miesiącu.
- W przypadku niezgłoszonej nieobecności, uiszczona z góry opłata za niewykorzystany obiad nie podlega zwrotowi.
- Szkoła jest zakładem żywienia zbiorowego typu zamkniętego, co znaczy, że nie prowadzi cateringu ‘na wynos’.
ZASADY ZACHOWANIA W STOŁÓWCE
- Uczniowie powinni:
- stosować się do poleceń nauczycieli dyżurujących, Intendentki oraz personelu stołówki,
- spokojnie poruszać się w stołówce
- zachować porządek przy odbiorze dania oraz przy oddawaniu
- zachować porządek podczas spożywania
- zabrudzenie stolika lub podłogi należy zgłosić personelowi stołówki
- zachowywać się cicho,
- zostawić po sobie porządek
- po skończonym posiłku bezzwłocznie opuścić stołówkę,
- szanować naczynia, sztućce i inne wyposażenie
- naprawić szkodę wyrządzoną w stołówce.
- Podczas spożywania posiłków obowiązują zasady kulturalnego zachowania.
- Po spożyciu obiadu brudne naczynia należy odnieść na wyznaczone miejsce.
- Podczas wydawania obiadów zabrania się pobytu w stołówce osobom niespożywającym posiłków.
- Za szkody spowodowane w stołówce odpowiada uczeń, a finansowo jego rodzice.
- Zabronione jest wnoszenie do stołówki okryć wierzchnich oraz plecaków
i toreb. - Nad bezpieczeństwem uczniów czuwają nauczyciele dyżurujący według harmonogramu dyżurów na stołówce szkolnej.
POSTANOWIENIA KOŃCOWE
O wszystkich sprawach związanych z organizacją pracy stołówki decyduje Dyrektor Szkoły Podstawowej nr 2 im. Stefana Czarneckiego z Oddziałami Integracyjnymi.
- Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 14 stycznia 2003 r. w sprawie szczegółowych zasad i trybu udzielania pomocy w dożywianiu uczniów